dimarts, 5 de novembre del 2019

COM COMPOSAR EL TEU PROPI RAP

Després de l'engrescadora visita de la rapera alicantina Cleo Pathfinder al nostre centre, ara ens toca culminar el treball i enllestir les pròpies creacions amb tot el que hem après.

PER A CREAR LA LLETRA:

Molts i moltes de vosaltres ja vau composar les vostres lletres el mateix dia de la visita de Cleo. Altres estàveu una mica menys inspirades o inspirats, però no es desanimeu perquè totes i tots som creatius, sols que no entrenem aquesta capacitat massa sovint.
Composarem quatre versos per persona (si el grup sou 2, doncs 8), i després dos versos extra que seran la tornada i que condensaran el missatge principal que volem transmetre amb la nostra composició. Per a crear una lletra, 

1r TEMÀTICA
Primer centra't en una temàtica. Escriu frases i/o reflexions que vulgues plasmar a la teua lletra.

2n ENCAIXAR LES FRASES
Cada vers ha de tenir una durada d'un compàs. És a dir, que càpia en 4 pulsacions. Així doncs, el nombre de síl·labes dependrà del valor que li assignes a cadascuna (si fas les síl·labes a semicorxeres, en cabran més que si utilitzes negres o corxeres, per exemple).
Per a encaixar els versos amb la base, el millor és que escoltes la base i vages creant els versos de 4 pulsacions.

L'estructura musical de la base és la següent:

4 cc INTRODUCCIÓ -
16 cc ESTROFES (4 estrofes de 4 versos amb una durada de 40") -
4 cc TORNADA -
16 cc ESTROFES II - 4cc TORNADA


3r RIMES
Al final de cada compàs situarem la rima del vers. Haurem de fer coincidir la rima amb la caixa de la base.
A la presentació de més avall pots veure alguns exemples de com organitzar les rimes. T'hauràs d'escalfar el cap buscant sinònims perquè rimen els teus versos (hi ha diccionaris i apps per a facilitar-te aquesta tasca) 

4t PASSAR A NET
Ara en un full, amb bona lletra i deixant els corresponents marges, passa el text a net.
Recorda separar els versos i que cadascun ocupe una línia, això et facilitarà la interpretació.

4t ASSAJAR
És el moment de practicar la teua lletra sobre la base i fer els ajustos convenients, afegint paraules, síl·labes o onomatopeies.



PER A GRAVAR L'ÀUDIO

1r DESCARREGAR L'AUDACITY
Aquest programa és lliure i està disponible per a Mac, Linux i Windows. Ens permetrà realitzar la gravació.

2n DESCARREGA'T LA BASE INSTRUMENTAL
Una vegada hages descarregat l'Audacity, obre'l i ves al menú "Archivo" i clica en "importar audio"


3r GRAVA LA LLETRA
Assaja la lletra diverses vegades escoltant la base, fent coincidir cada frase amb un compàs, és a dir, cada frase ha de cabre en 4 pulsacions i la rima del final del vers ha de coincidir amb el 4t temps. Aquest procediment es diu "caure amb la caixa", perquè aquest és l'instrument que sona en el segon i quart temps.
Una vegada asssajada, és hora de connectar el micròfon i començar a gravar. Simplement has de prémer el cercle roig. Si vols pausar la gravació, prem les dues ratlletes.
Si t'equivoques i vols tornar a començar, hauràs de suprimir la pista de la veu.



4t EXPORTA L'ÀUDIO
Una vegada estàs ja satisfeta amb el resultat és hora de guardar el projecte (tindrà l'extensió .aup, i només es podrà obrir amb Audacity) i a continuació exportar-lo al format .mp3.
Per a fer aquest darrer pas, has d'anar al menú "Archivo" i clicar a "exportar como mp3", triar l'ubicació escollida i guardar. Et recomane que ho guardes també en un llapis de memòria (pendrive)




5é ENVIA L'ÀUDIO PER CORREU ELECTRÒNIC
Has d'escriure un correu electrònic a l'adreça musicaiescarcer@gmail.com, indicant el curs i l'autoria del treball (el nom de les persones que heu treballat en aquest rap) i adjuntar l'arxiu mp3. Si l'arxiu té una mida massa gran, pots fer la transferència de l'arxiu mitjançant la web "We Transfer", amb la qual pots transferir fins a 2 gigabytes d'informació. Només hauràs de consignar una adreça electrònica i a qui adreces la transferència d'arxiu (en aquest cas: musicaiescarcer@gmail.com). Al Missatge que et deixa escriure, hi posaràs nom i curs de les persones que hi heu treballat.




6é AVALUACIÓ
Com avaluarem el vostre treball? mitjançant la següent rúbrica:



7é PER A SABER-NE MÉS...
Ací vos deixe la presentació que va fer Cleo Pathfinder expressament per a aquesta ocasió